Ochrana proti parazitom

05.03.2014 14:34

Je zaujímavé, ako sa historicky vyvinuli návyky a prostriedky starajúce sa o našu vonkajšiu hygienu. Koľko času, peňazí a úsilia nás stojí vonkajšia hygiena. A teraz sa zamyslite, koľko času, peňazí a úsilia venujete vnútornej hygiene, nieto ešte psychohygiene. Aj krátke zamyslenie Vám napovie, že je niečo v neporiadku. Málokto z nás totiž uvažuje o tom, ako sa starať o čistotu nášho vnútorného prostredia, o predpokladoch nezanášaní organizmu rôznymi balastnými látkami a jedmi. A nejedná sa len o odpadové látky z potravín. Ako zdroj odpadov a jedov veľmi zdatne konkuruje tiež metabolizmus našich nechcených spolupútnikov - parazitov !
 

"Čo sa týka frekvencie, v tejto krajine sa vyskytuje viac parazitálnych chorôb, ako v Afrike. " - [1997 – Dr. Frank Nova, riaditeľ parazitologického laboratória Štátneho zdravotného ústavu USA].


Môžeme si nahovárať, že je u nás situácia dramaticky lepšia ? !

Parazity (čiže cudzopasníci) sú organizmy, ktoré žijú na úkor hostiteľa, pretože sa živia potravou, produktami metabolizmu alebo priamo vlastnými tkanivami hostiteľa. Parazity sa delia na vonkajšie (ektoparazity) a vnútorné (endoparazity). Odhaduje sa, že zhruba 4/5 organizmov vyskytujúcich sa na našej Zemi sa správajú ako parazit. V podstate každý organizmus má svojho parazita a tým pádom i každý parazit živí celý rad ďalších parazitov. To si treba uvedomiť pri protiparazitálnej kúre, keď pri zahubení parazity uvoľnia do organizmu celú armádu menších parazitov, ktoré hostil a ktoré sa takmer vždy správajú voči nášmu organizmu aj ako infekčná, jedovatá alebo parazitálna záťaž.
 

Okrem veľkých parazitov, ako sú pásomnice (dĺžka až 10 metrov), škrkavka (dĺžka až 20 cm), svalovci, motolice, hlísty, machovci, mrle, atď, ktorí sa priživujú nielen na prijímaných mineráloch, ale aj aminokyselinách, cukroch, mastných kyselinách, ako produktoch nášho metabolizmu, sú na druhom konci spektra jednobunkové parazity a parazitické rastliny. Najpočetnejšie sú zo živočíšnych (eukaryotických) rôzne ... monády, ... zomy, nálevníky, výtrusovci, kokcídie, krvinkovky, z parazitických rastlín potom napr. jednobunkové riasy, ale aj vyššie rastliny, ako kokotice, imelo, ďalej potom ide o huby, pliesne, kvasinky. Parazitické rastliny z nás väčšinou čerpajú len vodu a minerály.

Bohužiaľ sa doteraz otázke endoparazitov  najmä tých malých nevenuje v oficiálnych lekárskych kruhoch a predovšetkým u praktických lekárov dostatočná pozornosť, a to aj napriek faktu, že už Aeskulapova palica ako "žezlo" lekárskeho cechu nie je v skutočnosti obtočená hadom, ale veľmi protivným parazitom červom lymfatickým, takže sú historicky lekári už od nepamäti s parazitmi konfrontovaní a vedia / vedeli o nich. A tak sú mnohí z nás obeťami parazitálnej epidémie, ktorá sa manifestuje takmer všetkými mysliteľnými zdravotnými obrazmi (zápcha, hnačky, vetry, kŕče brucha, nízky alebo naopak vysoký krvný tlak, dráždivý tračník, bolesti kĺbov a svalov, anémia, celá plejáda alergií, nervozita, únava, oslabená imunita  alebo pseudo autoimunitné ochorenie, priberanie, chudnutie, určité druhy zhubných nádorov, ďalej ekzémy, astma, cukrovka, arytmia, zapáchajúci dych, embólia, atď.) Pritom je možné tvrdiť, že takmer každý z nás vyživuje aspoň jedného parazita a bežné je, že ich v nás žijú stovky rôznych druhov. A to nielen v črevách, svaloch, krvi, lymfe, kože, ale i v srdci, mozgu, očiach, žlčových kameňoch - proste prakticky všade.
 

Rôzne výskumy poukazujú na fakt , že určité ochorenia prakticky vždy sprevádza výrazné osídlenie organizmu určitými parazitmi. Tak môžeme hovoriť napríklad o motolici, ktorej prítomnosť je zistená prakticky u všetkých pacientov s rakovinou, HIV, Alzheimer, Crohnovou chorobou, Kaposiho sarkómom, endometriózou, atď cukrovkári veľmi často hostia motolicu v pankrease, u rakoviny je motolicou napadnutá pečeň, astmu väčšinou sprevádza motolica v pľúcach.
 

Najčastejším zdrojom infikovania je voda, zle umyté ovocie alebo zelenina a všeobecne potraviny (mäso, salámy, šunka, klobásy, ryby, ...), ale aj zvieratá, vrátane tých domácich.

Psíci, mačičky, andulky, myšičky, korytnačky, morčatá, králiky, škrečky, fretky, osmáci , činčilky , žabky , rybičky , ... Sú krásni , dobrí spoločníci dospelých , sú významným výchovným prvkom pre naše deti a čiastočne náhradou za stratu najbližších našim starčekom a babičkám. Proste obohacujú náš život mnohými zážitkami, bohužiaľ ale často aj celou plejádou parazitov.

Medzi najčastejšie vonkajšie parazity, ktoré trápia našich domácich miláčikov patria blchy a kliešte. Pretože tieto parazity prenášajú množstvo chorôb, je potrebné zvieratá pred nimi účinne chrániť. Ďalšou skupinou nepríjemných parazitov sú vnútorné parazity, z nich najčastejšie sú pásomnice a škrkavky, ale aj srdcové červy, ktoré sa z dôvodu otepľovania a cestovania do Stredomoria začali v poslednej dobe vyskytovať hojne aj u nás.
 

Domáce zviera môže byť čistotné, ako chce, napriek tomu si k nemu vnútorné i vonkajšie parazity cestu nájdu. Parazity prežívajú až 5 rokov v hline a vo výkaloch, ktoré vám kedykoľvek môžu zostať na podrážke a zanesiete si je z prechádzky alebo cesty z práce priamo domov. Zvedaví miláčikovia sa potom týmito parazitmi ľahko nakazia. Tiež malé deti, ktoré musia všetko dávať do úst, sú parazity nebezpečnou hrozbou. Najväčšie nebezpečenstvo pre ľudí hrozia od parazita Toxocara (škrkavka), ktorého vajíčka sa často dostanú napríklad aj do pieskovísk detských ihrísk alebo záhonov našich záhradiek. Larválna toxokaróza sa prejavuje bolesťami brucha, ktoré sú sprevádzané kašľom. Ťažšie formy tejto choroby spôsobujú zväčšenie pečene, očné poruchy a niekedy aj krátkodobé ochrnutie končatín. Rozborom krvi sa zistí aj veľké zmnoženie bielych krviniek odborne nazývaných eozinofilov. S parazitom Toxocara sa stretlo zhruba osemnásť percent všetkej populácie v Slovenskej republike, ale len asi desatina z nich ochorela ľahšou či ťažšou formou toxokarózy. Nákaza je spôsobená tým, že človek spolu s pôdnymi substrátmi doslova zje aj vajíčka parazita, z ktorých sa v ľudskom tele uvoľnia larvy. Tie potom putujú ľudskými orgánmi, ako sú pečeň, pľúca alebo mozog, a spôsobujú príznaky toxokarózy. Iná parazitálna nákaza je toxoplazmóza, ktorej pôvodcu vylučujú nakazené mačky, avšak nie psy. Nákaza vzniká tiež tým, že človek strávi jedno vývojové štádium prvoka Toxoplasma gondii . Môže sa to stať nielen na zemi, ale napríklad aj pri kúpaní v stojatých vodách. Toxoplazmóza je zvlášť nebezpečná pre ženy tesne pred otehotnením a v priebehu tehotenstva. Môže totiž dôjsť k prenosu nákazy na plod.

Pravidelné odčervovanie všetkých domácich miláčikov musí byť samozrejmosťou pre každého, kto má aspoň minimálnu zodpovednosť k nemej tvári i k sebe. Odčervovaciu metódy sú účinné, dokážu však vyhubiť len dospelé jedince parazitov, a to iba zo žalúdka a čriev. Aj preto je odčervenie 1x ročne takmer neúčinné. Ideálne je, keď sú zároveň zbavení parazitov všetci členovia domácnosti, pretože pak nehrozí nebezpečenstvo vzájomnej spätnej nákazy, ak sa po vyčistení naďalej nedodržiava preventívna ochrana pred opätovným osídlením, pozri náš protiparazitálny balíček. Rovnako možno odporučiť metódu odčervenia , kedy sa vylúčia celí parazity. Je to šetrnejšie voči nášmu miláčikovi, ktorý je oveľa menej intoxikovaný, ako v prípade odumierania a rozkladania parazitov v ich tele. To isté platí pre ľudí.

Prakticky všetky parazity sa správajú v našom organizme tak, aby boli neviditeľné a nezistiteľné. Aj tie najmenšie parazity vo svojom správaní vykazujú pozoruhodnú "inteligenciu"! Dokonca aj u veľkých parazitov nie je ani dôkladné mikroskopické vyšetrenie stolice spoľahlivé !
 

Dr. Thomas J. Brooks v knihe s názvom Základy lekárskej parazitológie píše: "Pásomnice patria medzi najstarších parazitov ľudského druhu. Faktom zostáva, že niektoré ich druhy sa natoľko prispôsobili životu v ľudských črevách , že si hostiteľ (človek) ani neuvedomuje akú záťaž pre nich znamenajú a nepozoruje žiadne príznaky."
 

Je nad rámec tohto textu popisovať jednotlivých parazitov, ich životné cykly, cesty nákazy, hroziace ochorenia, pretože je to pomerne rozsiahla a komplikovaná problematika a dôležitejšie, ako jej podrobná znalosť, je povedomie o nevyhnutnej ochrane a prevencii pred nákazou a jej priebežné alebo periodické praktikovaní. Na tomto mieste skôr upozorním na niekoľko dôležitých aspektov a zaujímavostí :

  1. V dnešnom svete s rozvinutým obchodom s exotickými potravínami, stále populárnejším správaním exotických zvierat, turistickým ruchom a v neposlednom rade aj zmenou klimatických podmienok už môžeme konštatovať, že nie sme chránení pred žiadnymi parazitmi iných klimatických pásiem a iných kontinentov. To je nebezpečné najmä z genealogických dôvodov, kedy sa náš imunitný systém, ktorý je ovplyvňovaný generačne , nemohol s príslušnými parazitmi dlhodobo stretnúť a vytvoriť si k nim príslušné antigény a obranné mechanizmy.

  2. Neskúsenosť a neznalosť našich lekárov týkajúce sa exotických parazitov a zľahčovanie tejto problematiky len naďalej celú situáciu zhoršuje. Miesto dôsledné protiparazitálnej kúry mnoho pacientov užíva zbytočne lieky, lebo príznaky ochorenia a dôsledkov osídlenia parazitmi možno len veľmi ťažko odlíšiť. Mnoho pacientov sa takisto stáva v očiach obvodných lekárov hypochondrami, pretože bežne vykonávané vyšetrenia sú negatívne. Ako dlho bola ignorovaná a bagatelizovaná lekárskymi kruhy borelióza a dodnes vám väčšina obvodných lekárov suverénne prehlási: "boreliózu nemáte" alebo "boreliózu sme vyliečili" pretože už ju vyšetrenie z krvi neindikuje. Nerobme rovnakú chybu u parazitov!

  3. Inteligencia parazitov a dosah ich vplyvu na naše správanie je až zarážajúce. Využívajú najpokrokovejšie "stealth" vojenskej technológie neviditeľnosti, ovplyvňovaním chutí človeka si zaisťujú dostatok výživy, ovplyvňovaním metabolizmu človeka si potom upravujú optimálne životné podmienky. Niektoré parazity vytvárajú dokonca aj určité symbiotické vzťahy s naším organizmom, kedy ho účelovo chránia pred iným ochorením alebo inými parazitmi s jediným cielom, a to vytvoriť si optimálne životné prostredie. Málokto si dokáže predstaviť, koľko negatívnych prejavov, nálad, príznakov a ochorení tie priemerné 2 kilogramy infektov a parazitov hosťujúcich v našom tele dokážu napáchať .

  4. užívané antiparazitárne chemické prostriedky (antihelmintika) väčšinou úspešne vyčistia črevá od oblých červov, nedokážu však vyčistiť pečeň , srdce , pľúca , mozog, apod Navyše nechávajú v tele nerovnováhu, pri ktorej sa rýchlo množia nepostihnuté druhy na úkor tých vybitých .

Najväčšou záťažou pre energetiku nášho organizmu sú parazity hosťujúce v našom tráviacom ústrojenstve. O živiny ochudobnený a o vylučované toxíny našich parazitov obohatený obsah čriev je veľkým a postupom času narastajúcim problémom, ktorý sa zákonite musí prejavovať na našom zdravotnom stave a na kvalite nášho života. Očistou čriev prakticky vždy protiparazitálna kúra začína. Tieto parazity sú prvé na rade. Až potom sa účinok prenáša na pečeň, krv, lymfu, tkanivá, mozog, oči , atď.

 

Dôležité je, že účinnosť protiparazitálnej kúry a jej vplyv na pocity človeka sú tak silné, že hovoria samé za seba a človeka presvedčia o pravdivosti uvedených informácií a o potrebnosti zaradiť protiparazitálnu hygienu do bežného života. Je jasné, že reakcia klientov na užívanie protiparazitálnej kúry je rôzna a závisí od množstva a druhu parazitov, ktorými sú osídlenie: prechodne môže bolieť hlava, vysypať sa vyrážka (najčastejší problém), môžu nastať opuchy, hnačky alebo naopak zápchy. Napriek tomu je potrebné neohrozene pokračovať v užívaní protiparazitálního balíčku a už po mesiaci väčšina klientov hlási menšiu únavu, mizne kašeľ, zahlienenie, menšie sa bolesti a celkovo sa lepší kondícia, znižuje sa potreba spánku (prechodne má až prejavy nespavosti). Každý, kto dlhodobo trpí nejakým neduhom, by si mal (minimálne preventívne) absolvovať aspoň 3 mesiace trvajúcu protiparazitálnu kúru.

 

Protiparazitálnu kúru by mala sprevádzať slezinová kúra pre zvýšenie imunity tak, aby sa telo lepšie dokázalo vyrovnať s Herxheimerovou detoxikačnou reakciou na uvoľňované baktérie, vírusy a látky z rozkladajúcich sa tel parazitov, pretože ich množstvo môže dočasne presiahnuť detoxikačné (vylučovacie) možnosti nášho organizmu a prejaví sa vyššie uvedenými reakciami. Po dokončení protiparazitálnej kúry by mala nasledovať ešte posilňujúca a regeneračna pečeňova kúra.

 

Vzhľadom k tomu, akú dôležitosť celej problematike prisudzujeme, pripravili sme pre vás špeciálny Protiparazitálny balíček, vrátane prípravkov na posilnenie imunity a detoxikačné schopnosti nášho organizmu.