Masturbácia

25.03.2014 07:58

Mýty o škodlivej masturbácii sú v dnešnej dobe dávno prekonané. Okrem toho, že ju nikto nepovažuje za škodlivú, vedci stále viac proklamujú jej pozitívne účinky na duševné, fyzické i sociálne zdravie človeka.

Aj vy "to" robíte?!
Väčšina ľudí už nemá problém nahlas hovoriť o masturbácii. Tá je predmetom záujmu aj viacerých výskumníkov, ktorí sa snažia dokázať jej pozitívny vplyv na zdravie. A veruže, sa im to aj podarilo. Podľa Zdravotníckeho centra McKinley na Univerzite v Illinois dotýkanie sa vlastných pohlavných orgánov za účelom príjemného pocitu, či dosiahnutia orgazmu, redukuje stres, pomáha pri problémoch so spánkom, pomáha ľuďom akceptovať svoje telo a mať sa rád.

Okrem toho, štúdia ďalej tvrdí, že onánia má výrazný vplyv na psychiku človeka. Ten sa tak naučí poznať dokonale svoje telo i pocity, ktoré mu jeho objavovanie prináša. Ak viete, čo vám robí dobre, bude pre vás jednoduchšie žiť zdravý sexuálny život s partnerom. Význam má najmä v živote žien, ktoré sa najčastejšie samé naučia, akým spôsobom dokážu dosiahnuť orgazmus. Ak neskôr svoje know how odovzdajú partnerovi, predídu tak vzájomnej frustrácii z neuspokojivého milovania.



Generálka pred premiérou
S onániou začínajú ľudia zvyčajne v mladosti, keď sa im začne meniť telo i psychika. Začínajú objavovať sami seba, a aj prostredníctvom odbúravania hromadiacej sa sexuálnej energie, ktorú nemajú ako vybiť. Masturbácia poskytuje uvoľnenie tým, ktorí ešte nie sú na sexuálny styk pripravení, alebo nemajú s kým. Najmä mladí muži si túto aktivitu pochvaľujú. Okrem uspokojenia je pre nich aj tréningom na premiéru, kedy sa aj vďaka skúsenostiam z masturbácie môžu ukázať v lepšom svetle. Zlepšuje kontrolu nad ejakuláciou, na základe čoho môže niekoľkonásobne predĺžiť sexuálny styk a predísť problémom s predčasným vyvrcholením.

Často sa stáva, že onanujú už malé deti. Nie je na tom nič zlé, ani nebezpečné. Deti by sa nemali za tieto veci trestať, mali by ste im jednoducho vysvetliť o čo ide, a že sa to nemá robiť v škôlke na koberci.



Penis vám neodpadne
Ak si to robíte, robíte dobre. Už ste iste aj sami prišli na to, že nepôjdete do pekla, ani vám neodpadne penis, ak masturbujete. Naopak, zlepší sa vám prietok krvi, a vylučovaním sekrétu pohlavných žliaz zabraňujete jeho hromadeniu a zahusťovaniu, ktoré môže spôsobiť upchanie či opuch prostaty. Ak nemáte k dispozícii sexuálnu partnerku, je pre vás najbezpečnejšou možnosťou uvoľnenia sexuálnej energie práve sebaukájanie. Je aj dokázané, že znižuje riziko rakoviny prostaty.

Pokiaľ dokážete udržať túto potrebu na uzde, a nestanete sa jej otrokom, ste úplne v poriadku. Nebude z vás sexuálny deviant, ani nebudete neplodný. Problémy môžu nastať vtedy, ak ste sebaukájaním posadnutý a robíte to príliš často. V niektorých prípadoch môže úplne zmiznúť chuť na normálny sex. Vtedy už máte trochu problém, a mali by ste navštíviť sexuológa.

Čo ak nemasturbujem?
Ak nepociťujete potrebu, alebo ste nepodľahli čaru sebaukájania, neznamená to, že je s vami niečo v neporiadku. Tak ako je úplne prirodzené onanovať, môže byť u niekoho normálne neoddávať sa podobným aktivitám. Ľudská sexualita je individuálna, tak ako aj potreby. Nie je stanovená ani hranica sexuálnej túžby, skrátka, každý to má trochu inak. Ak sa vám však podarí zladiť sa s partnerkou, aj spoločná masturbácia má svoje čaro. Je to len na vás.